Filmpje: Oost, West…. interculturele communicatie

Cultuurverschillen op treffende wijze verbeeld.

Zodra je uit een vliegtuig stapt zijn verschillen in communicatiestijl en culturele waarden zichtbaar en voelbaar. Regelmatig krijg ik de vraag om iets te vertellen over de verschillen tussen nationale culturen. Praten in nationale cultuurtyperingen levert altijd de spanning tussen het benadrukken van generaliserende verschillen op groepsniveau en de uniekheid van individuen.

Hoewel elk mens uniek is, is h/zij tegelijkertijd onderdeel van meerdere groepen die elk hun eigen cultuur hebben. Niemand valt volledig samen met een ‘nationaal cultuur profiel’. Mensen verenigen meerdere (sub)culturen in zichzelf. Deze mix van achtergronden en ervaringen maken mensen tot unieke individuen. Tegelijkertijd kunnen we op groepsniveau ook verschillen onderscheiden die heel verhelderend zijn wanneer je in en met (internationale) diversiteit werkt.

De Duits-Chinese ontwerper Liu-Yang heeft zijn bi-culturele achtergrond fantastisch ingezet om verschillen tussen de Chinese en Duitse cultuur grafisch weer te geven. Meer algemeen kun je zeggen: zijn filmpje geeft een inkijkje in verschillen tussen Oosterse en Westerse culturele denkkaders. Voor de kenners: je zult de culturele dimensies van Hofstede, Trompenaars, Lewis en Hall goed kunnen herkennen.

Welke plaatjes beschrijven beter jouw eigen culturele waarden beter: die in het blauwe blok (Westers) of die in het rood (Oosters)? En hoe ga jij in de praktijk om met deze verschillen?

Er zijn 5 reacties op dit artikel
 1. Vincent
  op 11 november 2010 at 21:12

  Leuk filmpje! Goed, kort en krachtig instrument om in een training wat discussie te stimuleren. Ik ga die wellicht testen bij studenten binnenkort, mag dat?

  Best,

  Vincent

 2. Jitske Kramer
  op 11 november 2010 at 21:48

  @ Vincent: natuurlijk mag dat! Laat je ons weten wat de studenten ervan vonden?

 3. reisen mallorca
  op 9 januari 2011 at 07:21

  I’ve been following your blog since you started. You have made amazing progress. This site is an inspiration for all pursuing a long transition versus the big chop.

  – Rob

 4. frans
  op 22 september 2016 at 14:16

  ik zou het ook graag willen gebruiken in de klas. kan dat?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *