Witte of zwarte pop: welke kies jij?

Met welke beelden sturen we onze kinderen de wereld in? In ieder geval willen we volgens mij allemaal graag dat ze met een positief zelfbeeld door het leven stappen. Dus veel positieve feedback. En toch.

Mijn zoontje was 5 toen hij huilend naar me toe kwam. Grote tranen liepen over zijn wangen: “Mama, ik wil niet stoer zijn. Ik wil ook mooi zijn”. Toen pas realisserde ik me dat ik (we?) tegen jongens vooral taal gebruiken als ‘wat ben je stoer, wat zie je er cool uit’ en tegen meisjes ‘oh, wat ben je mooi’. Welke bijwerkingen hebben onze goedbedoelde positieve opmerkingen eigenlijk?

Of iets abstracter: welk zelfbeeld construeren kinderen (en volwassenen) vanuit de dingen die ze van anderen horen en op televisie zien? En welk imago wordt vervolgens nagestreefd? Dus: Welk effect heeft een boerka verbod? Of dat alle prinsesjes in Walt Disney films wit zijn? Of dat de meeste TV persoonlijkheden Goois ABN spreken? Of dat de gesprekspartners in talkshows voornamelijk witte mannen zijn?

Onderstaand filmpje laat ik tijdens trainingen over beeldvorming en zelfbeeld regelmatig zien. Elke keer als ik het zie heeft het weer een grote impact op me. Wat zou het fijn zijn als we in ieder geval dit negatieve beeld toch eens snel en grondig kunnen veranderen!

Er is 1 reactie op dit artikel
  1. Fons
    op 10 februari 2012 at 08:12

    Zo te horen is de vragensteller blank. Doen die 15 kinderen haar onbewust een plezier met hun keuze?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *